Ismerjék meg Putyin kihívóját: az orosz Való Világot vezető tévés celebet

2017. október 18. 19:41

Kszenyija Szobcsak jelezte, indulna a 2018-as orosz elnökválasztáson.

 

Miután Alexej Navalnijt, az ismert orosz liberális ellenzéki aktivistát tíz érvre eltiltották az orosz hatóságok attól, hogy az elnökválasztáson induljon, elkezdődött az ötletelés, ki vehetné át a Putyin-kormány számos korrupciós ügyét feltáró Navalnij helyét.

A csendet Kszenyija Szobcsak, az egyik legismertebb orosz tévés celeb törte meg, aki bejelentette: indulna a a 2018-as választásokon Putyin ellen. „Elég a hallgatásból. Hónapokig gondolkoztam ezen...de szeretnék azok jelöltje lenni, akik mindenki ellen akarnak szavazni” – írta. Az Independent cikke.

Szobcsak bejelentése alaposan keresztbe tett Navalnij reményeinek, aki szerint a celeb feltűnése az ellenzék további szétaprózódásához vezethetne.

És hogy ki is pontosan a 35 éves celeb? Nem más, mint Szentpétervár első, demokratikusan megválasztott polgármesterének, Anatolij Szobcsaknak a lánya. Kszenyija politikai szerepvállalásával mondhatnánk, hogy az alma nem esett messze a fájától, azonban a múltja egészen eltér apjáétól: egyebek között ő vezette például a Való Világ valóságshow orosz verzióját, és botrányos kapcsolataival borzolta fel az orosz bulvársajtó kedélyeit. 

A politikában egészen sokáig nem is vállalt szerepet, ahogyan Putyint sem kritizálta – egyes pletykák alapján az elnök egyenesen Szobcsak keresztapja. 2011-től azonban rendszeresen feltűnt ellenzéki tüntetéseken, és új karrierbe kezdett: az orosz ellenzéki tévécsatorna, a TV Dozsgy beszélgetős műsorának vezetője lett. 

Vannak azonban akik kétkedéssel fogadják a celeb-újságíró indulását, mondván, hogy a Kreml embere: a BBC orosz kiadása szerint Kszenyija nemrég találkozott Putyinnal, a Vedomosztyi üzleti lap szerint pedig a Kreml „egy nőt keresett” az elnökjelölti posztra, erre pedig Kszenyija tökéletesen megfelelt.

Maga Navalnij is meglehetősen kritikus Szobcsakkal szemben: szerinte a hölgy nem más, mint „a Kreml tökéletes karikatúrája egy liberális jelöltről”. Szobcsak minderre azzal vágott vissza, hogy Navalnij „monopóliumot akar szerezni az ellenzék fölött”.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/119413