Kormányváltó hangulat?

Gyurcsány megtalálta a párhuzamot a Fidesz-KDNP és a baloldal között

2017. október 12. 07:11

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a baloldali pártok álláspontjai nincsenek messzebb egymástól, mint a Fidesz programpontjai a KDNP-től. Az exminiszterelnök szerint Magyarországon baloldal inkább beszélgetni, a jobboldal pedig harcolni szeret.

 A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a baloldalon egy a tábor, de önállóak a zászlók: ez az a politika, melyet érvényesíteni kell, és amellyel eredményre lehet jutni.

A baloldal beszélget, a jobboldal harcol

Gyurcsány Ferenc szerdán Gyöngyösön az „Orbán vagy Európa? Válassz!” című kampány keretében tartott lakossági fórumán mintegy 150 hallgatója előtt arról is beszélt: a baloldali ellenzéki pártok álláspontja a legtöbb dologban nincs távolabb egymástól, mint a Fideszé a KDNP-s politikusokétól. 

Nem egymással kell foglalkoznunk és nem szabad a belső vitákat kívül lejátszanunk – mondta, hozzátéve: véleménykülönbségekre, értelmes érvekre és sokszínűségre szükség van, de összefogásra is, amely jövő tavasszal segít a baloldalnak megszerezni a kormányváltáshoz szükséges szavazatokat és kialakítani egy „normális országot”. 

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy szembesítsük a kormányt azzal, mit gondolunk róla, és nem baj, ha eljön az elszámolás – „nem a leszámolás” – pillanata. Rászolgált ez a kabinet arra, hogy Magyarország azt mondja, másfajta világot szeretne – hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint akkor is igaz ez, „ha mi magyarok történelmünk során megtanultunk kibekkelni”. Ez a baloldalra különösen jellemző: inkább beszélgetni szeret, megvitatni a dolgokat és megegyezni, míg a jobboldalon tapasztalható valamiféle harciasság, revansvágy – mondta.

Orbán-klónok és bólogató kutyák

Kifejtette: a Demokratikus Koalíció „Orbán vagy Európa? Válassz!” kampányszlogenje valóságos kérdés, nem az intézmények, hanem a mindennapi élet szintjén. Európa arról a mentalitásról szól, amelyet követve „nem veszik kutyába” a melóst, nem egyik napról a másikra élnek az emberek és ha olykor vitatkoznak, nem akarják megölni egymást.

A DK elnökének meglátása szerint jelenleg nem ez a helyzet: abban a szótárban, melyet a miniszterelnök és kormánya használ, „mi akkor vagyunk jó magyarok, ha egyetértünk vele”. Azt mondta: a miniszterelnök nem magyarokat, hanem „Orbán-klónokat, bólogató kutyákat akar magának,” holott a polgári lét feltétele a sokféleség eltűrése, sőt bátorítása. 

Kellenek a szövetségesek

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnál nagyobb országok sincsenek meg barátok és szövetségesek nélkül. Ha nem Róma, Párizs vagy Berlin a szövetségesünk, akkor Baku, vagy Moszkva lesz az? – tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy ha választani kell, az európai együttműködés nem hibátlan, de minden alternatívája rosszabb.

Közölte: a nyugat- és észak-európai országok politikai kultúrájához hasonlóan nálunk is szükség van olyan pártokon és kormányokon túlmutató együttműködésre, melyek lehetővé tesznek politikai ciklusokon átívelő változtatásokat. Csak így van esély a hazai életszínvonal uniós nívóra emelésére, melynek az oktatás „felszabadításával” kell elkezdődnie, hasonlóan az egészségügy rendbetételéhez, melyből jelenleg mintegy 600 milliárd forint hiányzik – emelte ki.

„Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog”, az a kérdés, mi jön utána – jegyezte meg, hozzáfűzve: a DK programja csaknem 800 konkrét, erre vonatkozó javaslatból áll. A választás pillanatában mindenkinek egy szavazata lesz, amellyel segíthet, hogy végre egy jobb Magyarországban éljünk – zárta szavait a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ színháztermében Gyurcsány Ferenc. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/119057