Nincs szükség itt euróra!

2017. október 12. 08:31

báró Gelsey Vilmos
Figyelő

Az eurónak nincs hazája. Márpedig egy erős gazdaságnak erős nemzeti pénzre van szüksége. Interjú.

„Közben Magyarországon arról folyik a vita, mikor vezessük be az eurót. Mi erről az álláspontja?

A forint jelenleg erős fizetőeszköz, nincs szükség itt euróra! Tudniillik ennek a pénznek nincs hazája. Márpedig egy erős gazdaságnak erős nemzeti pénzre van szüksége.

Osztrák állampolgár is: a szomszédban euró van, s nagyon jól elboldogulnak vele. Vagy nem így látja?

Ausztriát is az tette erőssé, hogy a hetvenes-nyolcvanas években nem hagyta leértékelni a schillinget. Vagyis az a képlet érvényesült, ami ma is megállja a helyét, miszerint ha erős a pénzed, akkor erős a gazdaság is. Amennyiben pedig gyenge a gazdaság, gyenge a pénz is.

Miként látja Magyarország, a magyar gazdaság pozícióját?

Említettem, hogy erős a forint, és ez nagyon jó az itteni gazdaságnak. Az árfolyam mellett megemlítenék még további két tényezőt. Részint idetelepedtek, itt működnek és folyamatosan fejlesztenek a nagy járműgyárak: Audi, Mercedes, Opel, Suzuki. Másrészt kiváló a magyar gabonatermés, Európában mindenütt lehet értékesíteni az itteni agrártermékeket. Kiemelném azt is, hogy egyre több cég foglalkozik innovációval, sőt akad olyan, amelynek a legjelentősebb vállalati innovációs bázisa pont Magyarországon van. A friss növekedési adatok pedig azt jelzik: jól teljesít a gazdaság, a bővülés fenntartható.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/119064