Így anyáztak a parlamentben

2017. október 11. 16:01

A fideszes képviselő anyázik, a párbeszédes pedig „nemzetközileg elfogadott mutogatással” hülyézi le azt – így zajlott a vita az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában a mentődolgozók béremeléséről.

A Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea még szeptember 20-án tett közzé dörgedelmes Facebook-bejegyzést, mondván, hogy a Parlament Költségvetési Bizottságának szeptemberi ülésén a fideszes Boldog István elküldte őt a „kurva anyjába”, amiért a politikus „a mentősök fizetését akarta felemelni”.

A hivatalos jegyzőkönyv ismerete nélkül nem tudtunk megbizonyosodni, valóban történt-e kurvaanyázás az ország házában, most azonban az teljes terjedelemben felkerült a bizottság honlapjára.

Hány százalék is az a béremelés?

Az MSZP-s Mesterházy Attila által vezetett ülésre a bizottság állandó tagjai mellett meghívást kapott az LMP friss igazolása, Demeter Márta, illetve a már fenn említett Szabó Tímea független képviselő is. A párbeszédes politikus a mentődolgozók bérrendezéséről nyújtott be önálló indítványt: szerinte a mentősök hiába követeltek év elején 60%-os béremelést, a kormányzattól csupán 10%-os emelést kaptak. Szabó szerint a mentőorvosok és mentődolgozók körében megszokott 150 ezer forintos bruttó fizetés mellett egy egyszeri, 10 milliárd forintos átcsoportosításból végre lehetne hajtani egy 60%-os béremelést, ez pedig megállíthatná az elvándorlást, javítva a betegellátás színvonalát. 

Erre válaszolt a fideszes Dr. Szűcs Lajos, aki leszögezte, a kormány 3 év alatt összesen 67%-os béremelést hajt végre a mentősök esetében, erre pedig idén 6,4 milliárd forintot, jövőre pedig 7,5 milliárd forintot különítenek el.  A mentősök bérét illetően Szűcs egész máshogyan számolt: Szabó Tímea bruttó 150 ezres számításához képest a kormánypárti politikus szerint egy mentőorvos bére már 2012-ben is 390 ezer forint volt, az emelés után pedig 645 ezer forintot tehet ki. Szűcs szerint a mentőtisztek bére továbbá az öt évvel ezelőtti 242 ezerről 460 ezerre emelkedhet. 

Szabó Tímea szerint azonban Szűcs számítása egész egyszerűen nem áll össze: a fideszes politikus jövőre 10, aztán a következő két évben 8-8%-os béremelésről beszélt, „majd közölte, hogy ez összesen 67 százalék”. A Párbeszéd képviselője „alávaló hazugságnak” nevezte azt is, hogy 645 ezer forint lenne egy mentőorvos bére: „Ezt most tényleg elhiszi?! 147 ezer forintos bruttó fizetésért dolgoznak ezek az emberek” – háborodott fel.

Nemzetközileg elfogadott mutogatás

Ezen a ponton a Költségvetési Bizottság hangneme tovább durvult. Mesterházy Attila elnök szerint a fideszes Boldog István félhangosan azzal kommentálta a párbeszédes képviselő felszólalását párttársának, Szűcs Lajosnak, hogy „a kurva anyját”.

Az ülés majdnem végig ebben a hangnemben is folytatódott. „Ezt majd legalább kiteszem egy nyilvános oldalra, hogy tudjuk, ez honnan van. Hát, olyat fogok” – fenyegetett válaszul a fideszesek felé Szabó, és hogy nem a levegőbe beszélt, azt a „nyilvános oldalra” valóban kikerült bejegyzése is tanúsítja.

De ha már volt nyázás, a lehülyézés sem hiányozhat a repertoárból: Szűcs Lajos szerint Szabó Tímea Demeter Mártával beszélve lehülyézte az épp felszólaló Boldog Istvánt…vagyis nem hülyézte le, csak „nemzetközileg elfogadott mutogatást a Boldog képviselő úrra” – tisztázta Szűcs a húsbavágó kérdést.

Mesterházy leszögezte, bármilyen hozzászólást, még a szerinte meg sem történt lehülyézést is szívesen rögzíti a jegyzőkönyvben, „ha pedig valaki egyszer majd elolvassa, akkor jót fog rajtunk röhögni” – zárta le a napirendi pontot az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje.

Nos, itt is az alkalom, hogy mindenki elolvassa az ülés jegyzőkönyvét.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/118975