Az EU-hoz fordulhatnak a 3-as metró akadálymentesítése érdekében

2017. szeptember 19. 14:38

Petri Gábor
Kettős Mérce

Hátha uniós szintű jogi eszközökkel meg lehetne védeni fogyatékos emberek, idősek, kisgyerekesek érdekeit a rövidlátó, az állampolgárok igényeit figyelmen kívül hagyó politikával szemben.

„A fogyatékos érdekvédők nem adják fel. A Fővárosi Közgyűlés több tagjával is találkoztak és találkoznak a következő hetekben, hogy  támogassák az M3 akadálymentes kialakítását. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének vezetője, Földesi Erzsébet szerint októberben brüsszeli EU-s szakjogászokkal is találkoznak, és az Európai Bizottság képviselőit is megkeresik, hátha uniós szintű jogi eszközökkel meg lehetne védeni fogyatékos emberek, idősek, kisgyerekesek érdekeit a rövidlátó, az állampolgárok igényeit figyelmen kívül hagyó politikával szemben.

Ezzel egyidőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (amelynek hatásköre igazán nincs a kérdésben) az akadálymentesítést illetően támogatólag lépett fel, és tárcaközi megbeszélésre vitte az ügyet. E ponton érdemes aláhúzni, hogy  mind Magyarországot, mind a felújítást finanszírozó EU-t köti az ENSZ Fogyatékos Emberek Jogairól szóló Egyezménye, amely szerint emberi jogokat sért, ha a mindenki számára elérhető szolgáltatásból (ilyen pl. egy metróvonal) embereket fogyatékosságuk miatt kizárnak.

Lesz elég józanság és belátás Budapest vezetésében, vagy megismétlik a 2010 előtti hibákat? Ma már kevesen emlékeznek, de a 2-es metróvonal felújításának tervezésekor sem engedett az MSZP-SZDSZ városvezetés, a fogyatékosok szervezeteit lesöpörte, ezért sem akadálymentes két felszíni állomás kivételével az anno aranyáron felújított 2-es metró sem. Számolnak-e utódaik azzal, hogy budapestiek szavazatait kockáztatják, amennyiben a fogyatékosok, idősek és kisgyerekesek érdekeivel szemben döntenek?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/117913