Botka László megakadályozhatja a Fidesz győzelmét

2017. szeptember 19. 16:24

Jámbor András
Kettős Mérce

Botka ajánlata jó megoldás lenne a Gyurcsány-féle gordiuszi csomó elvágására.

„Bár a DK pártszavazáson úgy döntött, hogy Gyurcsány Ferencnek rajta kell lennie a listán, Botka ajánlata mégis jó megoldás lenne a Gyurcsány-féle gordiuszi csomó elvágására. Ugyanis bár Gyurcsány jelenléte a jelenlegi ellenzéki szavazók közül nem tántorít el sokat, a DK bázisát pedig garantáltan hozza, de egy esetleges növekedést már gátolna. Ugyanis a ma még nem ellenzéki szavazók elég nagy része utasítja el Gyurcsány személyét (tegyük hozzá, az MSZP elutasítottsága is nagy, de ezt nehezebb megoldani). Az viszont, ha a választóknak az van kommunikálva, hogy Gyurcsány Ferenc megméretteti magát, és nem a pártok, hanem a választók döntenek róla, hogy bekerül-e a parlamentbe, nem csupán a szavazók felé jó üzenet, hanem Gyurcsány számára is esély arra, hogy bebizonyítsa, a választók újra hajlandóak lennének rá voksolni. Márpedig a Botka által felajánlott XV. kerület erre elég jó terep. DK-s a polgármester, és esélyes az ellenzéki összefogás is a győzelemre. Ha a DK hajlandó minimális kompromisszumra, érdemes lenne elfogadnia ezt az ajánlatot.

Botka László a közös lista mellett kardoskodik, és van is az érveinek alapja, még ha egy koordinált indulás megoldható is lenne. Botka érvelésének a koordinált indulás ellen az a fő érve, hogy ha közös jelöltek vannak, akkor csak közös lista lehet. Ugyanis az országos listához 27 jelöltre van összesen szükség úgy, hogy ezeknek 9 megyéből és Budapestről kell jönniük. Viszont egy DK-MSZP-Együtt-P jelölt egyik párt listaállításához szükséges 27 jelöltjébe se számit bele. Az MSZP-listához 27 tisztán MSZP-s jelölt kell, a DK-listához 27 DK-s. Viszont egy közös DK-MSZP listánál már játszanak a közös jelöltek, akkor ott 27 MSZP-DK jelölt kell a listaálltáshoz. Sőt, ha a lista megnevezése nem egyezik az egyéni jelöltével, akkor a listás mandátumok számolásához hozzáadott töredékszavazatok is elvesznek abból a választókerületből.

Ezért két lehetőség van a koordinált indulásra. Vagy három párt leosztja a választókerületeket, hogy mindenkinek meglegyen a 27 jelöltje. Vagy pedig 27 körzetet előre felad az ellenzék (köztük egy budapestit), és itt minden párt elindul, hogy mindenkinek legyen listája. A többiben pedig egy-egy párt jelöltje indul az ellenzék színeiben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/117921