Mission impossible

Seehofer: Szinte lehetetlen a menekültek kiutasítása Németországból

2017. augusztus 11. 10:48

Szinte lehetetlen kiutasítani a menedékkérőket Németországból Hornst Seehofer bajor miniszterelnök szerint.

A kiutasítás kérdésében illúzió van Németországban – mondta Hornst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke, a jobbközép CSU elnöke pénteken a Focus című német hetilapnak adott nyilatkozatában.

A jobboldali politikus szerint a kiutasítás szinte lehetetlen, hiszen a tömegek fellebbeznek a bíróságoknál ellene, sokaknak nincsenek hivatalos dokumentumaik, így nem veszik vissza őket a származási országok, másokat pedig egészségügyi okokból nem lehet hazaküldeni. Végül vannak olyanok is, akik már gyökeret eresztettek az országban, és szereztek maguknak egy „védőangyalt”, aki közbenjár a maradásuk érdekében – sorolta a politikus.

Hozzátette, a jövőben a külső határokon kellene dönteni arról, ki léphet be az Európai Unió területére. „Ez sokkal keresztényibb és emberibb eljárás lenne, mint körbeutaztatni őket Európában, majd a végén azt mondani, hogy nem maradhatnak” – fogalmazott a CSU elnöke.

A szövetségi belügyminisztérium adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest idén az első hat hónapban csökkent a kiutasítások száma. 2016. első félévében 13 743 embert küldtek vissza a származási országába, míg idén már csak 12 545-öt.

Ugyanakkor január és május között nőtt azok száma, akiknek el kellene hagyniuk Németországot: tavaly év végén 207 ezer kiutasított volt, május végén pedig már 222 ezer.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/115981