Sok a vita

Bizalmi szavazás a Momentumnál: Fekete-Győr túlélte

2017. augusztus 10. 14:45

Belső viták zajlanak a Momentumnál, két elnökségi tag is lemondott a közelmúltban. A párt legutóbbi közgyűlésén pedig egy bizalmi szavazást nyújtottak be a jelenlegi elnökséggel szemben. Fekete-Győr bizalmat kapott. Az is biztosnak látszik, hogy a Momentum egyedül fog indulni a 2018-as parlamenti választásokon, bár a tagságban sokan szimpatizálnak az LMP-vel.

A tagság vezéráldozatokról beszél a lemondott elnökségi tagok kapcsán, az elnök szerint jó a hangulat a párton belül. Pottyondy Edina személyes okok miatt mondott le elnökségi tagságáról. Pottyondy öt hónapot töltött az elnökségben, márciusban, a Nolimpia kampány után választották meg.

Fekete-Győr András akkor az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a lemondás világ legtermészetesebb dolga, néha történnek változások. Pottyondy után néhány nappal Kádár Barnabás is lemondott elnökségi tagságáról. Hangsúlyozta, hogy nem volt gördulékeny az együttműködés. A 24.hu elmondásai szerint a pártban belső viták zajlanak.


„Azt láttuk, hogy ők öten tényleg nehezen dolgoznak együtt, lelassultak a folyamatok. Persze, jóval többen is vagyunk, mint fél éve, de mintha kicsit megtorpantunk volna. Vártuk, hogy a küldöttgyűlésen történjen valami, bár Kádár lemondására nem számítottunk. De talán így könnyebb lesz neki is. Nagyszerű munkát végzett a Nolimpia-kampány alatt, kiváló kapcsolatai vannak mindenfelé, de ez nem volt neki való” – nyilatkozta egy a nevét nem vállaló küldött a 24.hu-nak.

Egyedül indulnak

Az MSZP-t és a DK-t a Momentum teljes tagsága elutasítja, viszont az Együtt, a Párbeszéd és főként az LMP szimpatikus a tagság egy jelentős részének. A Momentum viszton, úgy néz ki eldöntötte a kérdést. A hétvégi gyűlésükön elfogadtak egy határozatot, melyben rögzítették, hogy egyedül indulnak a parlamenti választásokon, nem tárgyalnak erről más pártokkal.

Eközben a Nyitás fesztivál utána kiszivárgott az is, hogy az LMP-s Ungár Pétert ki kellett dobni a bulijukról, mert vállalhatatlanul részeg volt.

„Itt a vége, innentől elképzelhetetlen, a választási együttműködés más pártokkal, ha sikert érünk el, az csak a mi sikerünk, ha veszítünk, csak mi bukunk” – foglalta össze egy az elnökség mellett dolgozó forrás a 24.hu-nak, hogy hányadán állnak most. 

Bizalmi szavazás

A 24.hu úgy tudja, hogy a múlt szombati küldöttgyűlésen az egész elnökséggel szemben benyújtottak egy bizalmi szavazást. A tagság elégedetlenségére pedig a két nemrég bekerült elnökségi tag beáldozásával tudtak a legjobban reagálni. Jelezve a tagság felé, hogy képesek az önkorrekcióra, ha szükség van rá.

Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a jelenleg 1100 fős szervezet elnökségét még márciusban választották, akkor még 140-en. Így tehát természetes, hogy újragondolták a felállást.

Fekete-Győr véleménye szerint a lépés természetes és szükséges volt, a létszámnövekedés indokolta, hogy megerősítsék az elnökséget a pozíciójukban. „A Momentum nem egy vallási szekta, hanem az új politikai generáció demokratikus mozgalma – nálunk nincsenek áldozatok, csapatjátékosok vannak. Barnabás és Edina aktívan folytatják a munkát a szervezetben, kulcsszerepekben. Belső vitáink szerencsére mindig is voltak és lesznek, nem tartanánk itt viták nélkül. A lemondott elnökségi tagok maguk döntöttek úgy, hogy máshol folytatják a szervezetben”–nyilatkozott a fiatal pártelnök. 

Úgy tudni, hogy a helyén maradt Fekete-Győr András elnököt, Soproni Tamás alelnököt és Orosz Anna elnökségi tagot nagy többséggel erősítette meg a küldöttgyűlés.

Esélylatolgatás

Anno rögtön az olimpiai népszavazási kampány sikere után Fekete-Győr egy interjúban azt mondta, a 266 ezer aláírás átváltva nagyjából öt százalékra lenne elég, de ők többre is képesek.

Ez egyelőre nem köszönt vissza a közvélemény-kutatások adataiban. A legfrisebb adatok alapján azt mondható el, hogy teljes népesség körében 2, a pártválasztók között meg 3-5 százalék körül mérik népszerűségüket a különböző intézetek.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/115942