A magyarok nyilaitól ments meg, Urunk minket!

2017. augusztus 10. 18:44

Az egri várból lő a város főterére a hétvégén Mónus József íjász – habár az akciót felkarolta a helyi országgyűlési képviselő, a Magyar Íjász szövetség biztonsági okok miatt elhatárolódott attól.

Életveszélyes mutatványra készül a Magyar Íjász Szövetség szerint Mónus József íjász – Mónus az egri Végvári Vigasságok rendezvény keretében az egri várból a város főterén, a Dobó téren álló, légvonalban mintegy 150 méterre található célpontot próbálja majd eltalálni. Mindeközben a közönség a téren, kordonok mögül figyelheti majd az attrakciót – írja az Index.

A Magyar Íjász Szövetség nem nézi jó szemmel Mónusz akcióját, mondván, hogy az a legalapvetőbb biztonsági szabályokat is sérti, veszélyeztetve a nézők testi épségét. „Alap biztonsági szabályunk az, hogy emberek felé nem lövünk, akármilyen jó lövő is valaki, hisz olyan technikai veszélyforrások is felmerülhetnek, amelyek az íjász ellenőrzésén kívül esnek” – áll a szervezet nyilatkozatában. A szövetség azon felül, hogy elítéli a mutatványt, el is zárkózik tőle, hiszen az a sportág megítélésének is ártana.

A szakmai vélemények ellenére Mónusz mutatványát megtartják: Nyitrai Zsolt, Eger és környéke fideszes országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, próbálja mindenki inkább az eset pozitív oldalát nézni, és „ne riogassanak azzal, hogy valakit esetleg fejen találnak egy nyílvesszővel”. Nyitrai hozzátette, inkább örülni kéne neki, hogy Mónus, aki nem először csinál ilyet, most az egri várból is bemutatja íjásztudományát.

Mónus egyébként régóta szereplője a professzionális íjászatnak – 2006 óta űzi a sportot, 2012 óta pedig ő tartja a tradicionális íjjal való távlövés világrekordját: ekkor 453 méterről talált el egy 140x140 centis céltáblát.

Az eset különlegességét az adja, hogy állítólag az íjász nem a Végvári Vigasságok szervezőit, de még csak nem is a városvezetést kereste meg, hogy előadhassa mutatványát, hanem rögtön Nyitrai Zsoltnál kopogtatott.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/115952