Ligetvédők

Feloszlatta a rendőrség a „Ligetben Ligetvédők” demonstrációját

2017. május 19. 18:45

A rendőrség csütörtökön feloszlatta a Ligetvédők egyik csoportja, a „Ligetben Ligetvédők” egyik demonstrációját, mert akadályozták a munkálatokat. Többek ellen eljárást indított a rendőrség. A „Ligetvédők” szerint a „Ligetben Ligetvédők” tüntetése ennek ellenére továbbra is zajlik, csak már a felállított kerítésen kívül.

Feloszlatta a rendőrség a Ligetvédők demonstrációját a fővárosban. A Városligetből péntekre a sátrakat is elvitték – erősítette meg a rendőrség pénteken az MTI-nek. Tavaly márciusban indult a Városliget átépítését magában foglaló Liget Budapest beruházás, amely ellen csaknem a kezdete óta tiltakozik a Ligetvédő közösség. Tagjaik egy része a helyszínen táborozott.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a honlapján arról számolt be: csütörtökön reggel érkezett bejelentés arról, hogy a Városligetben folyamatban lévő építési munkálatokat demonstrálók akadályozzák. Az adott területen a rendőrség törvényes intézkedéssel a rendet helyreállította.  A rendőrség három emberrel szemben garázdaság miatt indított büntetőeljárást, két emberrel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményezett.

A BRFK pénteken az MTI-vel azt közölte: a területre 2016. december 13-án bejelentett demonstráció a gyülekezési törvénybe ütközött. Ezért azt a rendőrség 2017. május 18-án 10 óra 30 perckor feloszlatta. A rendezvény feloszlatását követően a rendőrség biztosította a sátrak elszállításának lehetőségét, azonban a demonstráció résztvevői ezzel nem éltek, ezért azokat a terület őrzéséért felelős biztonsági szolgálat őrizte. A sátrak tulajdonosai az éjszaka folyamán megjelentek a helyszínen és a sátrakat elszállították – tették hozzá.

A „Ligetvédők” a Facebook-oldalukon viszont azt közölték, hogy ők  2016. december 5. óta a Petőfi Csarnoknál demonstrálnak, a rendőrségi incidens a magukat „Ligetben Ligetvédőknek” nevező csoportot érintette, de a „Ligetvédők” szerint a „Ligetben Ligetvédők” demonstrációja is zajlik, csak már a felállított kerítésen kívül. De egyébként a „Ligetvédők” is tüntetni akartak volna az ominózus helyszínen, de a rendőrség nem vette tudomásul a demonstrációt, ezért a bírósághoz fordulnak.

(MTI / Facebook)

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/112035