Lex CEU

Értelmetlen volt a kormány-CEU-találkozó a rektorhelyettes szerint

2017. május 18. 09:59

Mindössze másfél óráig tartott a megbeszélés, és inkább a döntési felhatalmazás nélküli bürokraták voltak azok, akik kérdezgettek az egyetemről, a CEU kérdéseire viszont legtöbbször a „nem tudjuk” volt a válasz. Azt sem derült ki, hogy lesz-e folytatása az egyeztetésnek – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Enyedi Zsolt rektorhelyettes.

Bár szinte minden minisztérium küldött valamilyen képviselőt az egyeztetésre, nem lehet az állítani, hogy lett volna értelme a kormány és a CEU közötti szerdai találkozónak – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese. Mint Enyedi elmondta: nem döntési kompenticákkal felvértezett kormánytagok voltak jelen az egyeztetésen, hanem bürokraták és minisztériumi középvezetők. Nem volt Altusz Kristóf sem, akit a kormány egyébként kifejezetten a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokra jelölt ki.

Enyedi a lapnak elmondta: mindössze másfél óráig tartott a megbeszélés, és inkább a bürokraták voltak azok, akik kérdezgettek az egyetemről, a CEU kérdéseire viszont legtöbbször a a „nem tudjuk” volt a válasz, azt sem mondták meg, hogy lesz-e folytatása az egyeztetésnek. Azt javasolták, hogy kérje az egyetem a törvény írásbeli értelmezését, de Enyedi szerint nekik egyre fogy az idejük, a válaszadási határidő meg akár két hónap is lehet.

A rektorhelyettes elmondta: a tárgyalók azt közölték, hogy a labda az Egyesült Államok térfelén pattog, amit ők úgy értelmeztek, hogy Altusz Kristóf megkereshette az amerikai kormányt, akik viszont újfent közölhették, hogy nem illetékesek az ügyben, a kormány az egyetemmel tárgyaljon. Enyedi tart attól egyébként, hogy ez a találkozó csak arról szólt, hogy „a kormány kipipálhassa” az egyeztetést. Mindezek fényében az egyetem továbbra is tárgyalásra várja a kormányt – közölte Enyedi.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111988