Elnökválasztás

Francia választás: még ballib-szélbal párharc is lehet

2017. április 21. 10:41

Minden nyitott a franciaországi államfőválasztás előtt két nappal: az utolsó felmérések szerint négyen is esélyesek bejutni a kétszereplős második fordulóba – kérdés, hogy a párizsi lövöldözés kihat-e a választásra. Egyelőre azért továbbra is a Macron-Le Pen párharc és a végén Macron nagy arányú győzelme a legvalószínűbb kimenetel.

Vasárnap tartják a franciaországi elnökválasztás első fordulóját, ahol jelen állás szerint bármi megtörténhet. Négyen is esélyesek ugyanis bejutni a választás második fordulójába.

Az utolsó felmérések, amik az elmúlt napokban, még a párizsi lövöldözés előtt készültek, azt mutatják, hogy szociálliberális, szélsőbaloldali, konzervatív és radikális jobboldali elnökjelölt is bejuthat a második fordulóba.

Macron, Le Pen az élen

Emmanuel Macron, az Hollande-kormány korábbi minisztere, aki saját mozgalmat indítva, szociálliberális nézeteket vallva indult az elnökválasztáson, továbbra is őrzi minimális előnyét: 22-24,5 százalék között mérik az utolsó héten a fiatal politikust.

Épp, hogy mögötte áll Marine Le Pen, a radikális jobboldali, EU- és bevándorláskritikus Nemzeti Front elnökjelöltje. Őt 21 és 23,5 százalék között mérték az elmúlt napokban.

Francois Fillon, a konzervatív Republikánusok korábban szép reményű, aztán korrupciós botrányai miatt megkopott népszerűségű elnökjelöltje jelenleg 17,5 és 21 százalék között áll a felmérések szerint.

A trióhoz az utóbbi hetekben nagy hajrával felzárkózott egy negyedik politikus, a szélsőbaloldali nézeteket valló Jean-Luc Mélenchon. Az utóbbi napokban 18 és 19,5 százalék között mérték a baloldali populista, ökoszocialista, globalizációellenes politikust.

Hozzájuk képest Benoit Hamon szocialista elnökjelölt rendesen lemaradt: alig 7-8 százalékon mérik a jelenlegi elnököt, Francois Hollande-ot adó szocik jelöltjét, neki nincs már esélye a második fordulóba jutni.

Kétharmad is összejöhet

A felmérések alapján továbbra is Macron és Le Pen tűnik a legesélyesebbnek a második fordulóba jutásra, bár az alig pár százaléknyi eltérések még meglepetéseket okozhatnak vasárnap.

Francia közvélemény-kutatások a lehetséges második fordulós jelöltek egymáshoz képesti népszerűségét is mérik. Ezek alapján, ha Marine Le Pen be is jut a második fordulóba, bármelyik lehetséges ellenfele, Macron, Fillon avagy Mélenchon jelentős vereséget mérne rá.

Egy Macron-Le Pen párharc esetén a jelen kutatások szerint kétharmaddal, 65:35% arányban nyerne a balliberális jelölt.

Fillon-Le Pen páros esetén Fillon 58:42% arányban győzne.

Egy Mélenchon-Le Pen vetélkedés esetén pedig a szélsőbalos jelölt is 60:40% arányú győzelmet aratna.

Macron egyébként Fillonnal és Mélenchonnal szemben is győzelemre áll. Mélenchon pedig verné Fillont egy párharc esetén.

Egy nagy kérdés az utolsó napokra, hogy a csütörtök esti párizsi lövöldözés, mely során egy rendőr életét vesztette, s a támadást az Iszlám Állam magára vállalta, vajon átrendezi-e jelentősen a jelenleg kiszámíthatónak tűnő népszerűségi viszonyokat. Vasárnap minden kiderül.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111087