Le Pen ellenfelére várva

2017. április 21. 08:18

Feledy Botond
Új Szó

Az európai és integrációpárti közép-európai országok aggódhatnak: Macron be tud-e futni, vagy Fillon hogyan viszonyulna valójában az unióhoz, ha elnök lenne.

„Persze mindenkit az foglalkoztat, melyik két jelölt juthat a második fordulóba és ott egymással szemben milyenek lesznek az esélyeik. A legvalószínűbb, hogy Macron és Le Pen csap össze, ebben az esetben ez lesz a kérdés, hogy Macronra mennyien adnák voksukat a Fillon-féle republikánusok és a radikálisabb baloldaliak közül, vagy távolmaradásuk miatt esélyt kaphat a valódi győzelemre Le Pen?

Ha viszont Fillon vagy Mélenchon futna be Le Pen mellett, úgy még tovább nőhetnének a Nemzeti Front esélyei. Fillonra nehéz szívvel szavaznának át balról, mivel francia mércével nagyon piacbarát gazdaságpolitikát hirdet, amely tradicionálisan leveri a lécet a szocialista vidékeken. A Mélenchon–Le Pen párharcra pedig alig mernek gondolni, de már matematikailag sem kizárt ez a forgatókönyv.

Mindezek fényében, európai és integrációpárti közép-európai országok aggódhatnak: Macron be tud-e futni, vagy Fillon hogyan viszonyulna valójában az unióhoz, ha elnök lenne. Le Pen esetében jóval kevesebb a kérdés e téren, akkor végleg leszámolhat az EU a Berlin–Párizs tengellyel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111075