Ideg, elme, Vona

2017. április 21. 08:46

Bayer Zsolt
Magyar Idők

Ha egy párt és annak elnöke naponta kénytelen szembeköpni saját magát és egykorvolt (és még éppen meglévő) szavazóit, mert új mecénása elhitette vele, hogy mindent másképpen kell tenni és gondolni, cserébe jó sok tál lencséért – nos, ez a kognitív disszonancia eluralkodásának legtökéletesebb feltétele.

„A kognitív disszonancia szorongást szül, a szorongást pedig vagy sikerül feloldani, vagy nem. Ha nem, abból nagyobb baj is lehet. Például ha egy párt és annak elnöke naponta kénytelen szembeköpni saját magát és egykorvolt (és még éppen meglévő) szavazóit, mert új mecénása elhitette vele, hogy mindent másképpen kell tenni és gondolni, cserébe jó sok tál lencséért – nos, ez a kognitív disszonancia eluralkodásának legtökéletesebb feltétele.

Másképpen nem lehet túlélni, hogy például migránsügyben egy év leforgása alatt négyszer mondok ellent saját magamnak. Hogy a legutóbbi kormányprogramomban megfogalmazom, miszerint »véget vetünk a nemzetközi jogvédő szervezetek álságos tevékenységének. A kettős mércét alkalmazó, a rendőrséget, a rendvédelmi szerveket, az önkormányzatokat hátráltató, hamis színben feltüntető jogvédő szervezetek (TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty Inter­national stb.) ügynöki szervezetté nyilvánítását kezdeményezzük orosz minta alapján«, továbbá ellentmondást nem tűrő hangon kijelentem, hogy »a Jobbik kormányra kerülve őszintén, igazságosan, de határozottan fog a probléma megoldásához, és előre jelezzük, hogy abban sem a különféle jogvédő szervezetek sáska­hada, sem a többi párt álságossága, sem a nemzetközi liberális háttérhatalom dühe nem fog bennünket megakadályozni«, képviselőm pedig még 2015-ben is így interpellálja a miniszterelnököt: »Mikor utasítják ki hazánkból Soros Györgyöt és ügynökeit? Mikor lesznek az általa pénzelt szervezetek átvilágítva és nemzetbiztonsági kockázattá minősítve?« – majd amikor elérkezik az igazság pillanata, akkor másik képviselőm bejelenti, hogy »a kormány boszorkányüldözésbe kezdett«, és a többi baloldali párttal együtt beleájulok Soros nagy, szent fenekébe. Ez bizony nehezen megoldható ép ésszel.

(...)

Csak arra kell vigyáznia a pártelnök-főgazembernek, hogy ha egyszer valaki komolyan veszi az elmeorvosi vizsgálatról szóló javaslatát, akkor még azelőtt le kell takarodnia gazdástul a pályáról, mielőtt a választók letakarítanák. Tünetei alapján egy percig sem maradhatna.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111078