Terror Párizsban

Azonosították a párizsi támadót, az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet

2017. április 21. 07:58

A francia hatóságok közlése szerint tudják, ki követte el a rendőrök elleni csütörtök esti támadást, ám egyelőre még nem hozzák nyilvánosságra, mert zajlanak a házkutatások és cinkosai is lehetnek az elkövetőnek. Az Iszlám Állam viszont szokatlan gyorsasággal magára vállalta a történteket és bejelentette: a támadást „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el.

Francois Molins ügyész közölte: tudják, ki volt a csütörtök esti párizsi támadás tettese, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azonban szokatlan gyorsasággal már jelentkezett is a merénylet elkövetőjeként, csütörtökön késő este tudatta: „Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája” követte el a merényletet. Francia rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a későbbi támadót.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a körülmények terrortámadásra utalnak. Bejelentette, hogy péntek reggel összeül a nemzetbiztonsági kabinet.

Házkutatás Párizs elővárosában

Az Index arról ír: az éjszaka Párizs egyik keleti elővárosában házkutatást tartott a rendőrség egy lakásban, amely a feltételezések szerint kapcsolódhat a merénylethez. Az AP hírügynökség birtokába jutott rendőrségi dokumentum szerint a büntett előéletű 39 éves Karim Cheurfi otthonát vizsgálták át Chelles-ben. A Le Parisien című lap úgy tudja, a férfit azért ítélték el, mert 2001-ben megtámadott egy rendőrt.

Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba. (MTI)

Fotó: Reuters

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111074