Választás 2018

Bojkottálná Orbán rendszerét Gyurcsány

2017. április 20. 12:28

Mindenkinek bojkottálnia kellene a választásokat, a Jobbiktól a Momentumig – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. A volt szocialista miniszterelnök, a DK vezetője szerint a választási bojkott miatt össze tudna omolni az orbáni rendszer.

„Ha mindenki bojkottálná a választásokat a Jobbiktól a Momentumig, az alkalmas fegyver lehetne arra, hogy kikényszerítsük a rendszer összeomlását” – nyilatkozta a Hír TV Egyenesen című műsorában Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint totális bojkottra lenne szükség, egy részleges bojkott ugyanis felér a politikai öngyilkossággal. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli: a sikeres kormányváltáshoz a tüntetési hullámra felülve kellene létrehozni egy Orbán Viktorral szembeni átfogó népmozgalmat.

Gyurcsány úgy látja: Orbán Viktor négy nagy vereséget szenvedett az utóbbi két-három évben: az internetadó elleni tüntetést, a vasárnapi boltbezárás eltörlését, a menekültellenes népszavazást, valamint az olimpiát; de ezek közül egyik sem gyengítette a saját táborát, sőt még jobban összekovácsolta a balliberális oldal ellen.

A volt kormányfő szerint a CEU- és a civilellenes törvény, illetve az azt kiváltó tüntetés ellen viszont a kormányfő nem tud megbújni a háttérben; miközben „konzervatív, keresztény, jobboldali értelmiségiek azt mondják, hogy nem ezért szavaztam rád, elég volt”.

Gyurcsány szerint két feltétele van annak, hogy a Fidesz megváltoztassa a választási törvényt. Az egyik, hogy valamennyi, a miniszterelnökkel szemben álló párt és civil szervezet beálljon a választás bojkottja mögé. A másik, hogy meg kell szervezni a mai tüntetések hullámán egy Orbán Viktorral szembeni népmozgalmat.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111048