Így segíthetünk az átfagyott fecskéknek

2017. április 19. 14:36

Legyengülés és kihűlés fenyegeti az Afrikából hazatért tollasokat. A Madármentő Állomás szerint segíthetünk rajtuk.

A viharos, hideg, szeles, esős, havas időjárás miatt nagy bajban vannak a fecskék. A hideg miatt a repülő rovarok száma megcsappan és vele együtt az Afrikából hazatért fecskék is bajba kerülhetnek mivel nem tudnak táplálékhoz jutni – írja a Madármentő Állomás Mályi Facebook-oldalán. 

A havas, szeles, esős időjárás miatt legyengülnek a fecskék, gyakran leesnek a földre vagy a fészkükbe bújva kihűlnek és elpusztulnak.

Ha ázott kihűlt fecskét találunk tegyük őket dobozba aminek az aljára tegyünk több réteg papír törlő kendőt. A doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat. Vigyük be a lakásba és tegyük meleg helyre őket 26-30 fokra – olvasható a szervezet útmutatójában.

A további instrukciók szerint: „Tegyünk a doboz fölé melegítő lámpát. Ha a papírtörlő átázott cseréljük ki alattuk. Ha a mentett fecskék között találunk ájult haldokló állásra járásra képtelen madarat akkor akár alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetjük ügyelve arra nehogy megégesse a madarat a forró levegő. Ne kezdjük el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel hasonló felvágottakkal. Ne itassuk!” 

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111009