Regisztráció | Elfelejtett jelszó


Rovatok
Christopher Steele
2017. január 12. 07:47

A brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, Christopher Steele rakta össze azt a dossziét, mely állítólag a Trumpról szóló, Oroszország birtokában lévő kompromittáló anyagokat tartalmazza – állítja BBC és több más brit hírportál. A férfi, miután megtudta, hogy nyilvánosságra hozták a nevét, elmenekült angliai otthonából.

A BBC és több más brit hírportál szerdán késő este közölt értesülése szerint a brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, Christopher Steele állította össze azt a dossziét, amely a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról Oroszország birtokában lévő állítólagos kompromittáló adatokat tartalmazza. Az illető egyes értesülések szerint elmenekült angliai otthonából.

Értesülések szerint a 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – egykori alkalmazottja készítette. Egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik. A férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.

A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

Steele elmenekült otthonából

A The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig „menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták. A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

Az Orbis Business Intelligence Ltd.-t társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows – jelentette a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap szerdán telefonon elérte Burrowst, aki közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/107904

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Hova menekült? Moszkvába?

Válaszok:
Hany Istók | 2017. január 12. 11:38

Amerika egy demokratikus ország, demokratikusan, etikusan , korrupció mentesen, politikai és gazdasági értelemben is átláthatóan működő pártokkal, politikusokkal,elnökválasztási mechanizmusokkal, így az elnökök demokratikus módon ülnek be az ovális asztal mögé.

Az USA a baráti és szövetségi rendszerében is ezt a morális tisztaságot, átláthatóságot, egyenrangúságot jeleníti meg a hétköznapok szintjén.

Az egész csak inszinuáció, kitaláció, rágalom Amerika lejáratása érdekében. Az sem igaz, hogy az angolok információkat gyűjtenek Moszkvában, egyáltalán, senki sem tesz ilyen csúnyaságot oda-vissza. S valójában szolgálatok sem léteznek, komoly hírszerzők sem dolgoznak, itt a példa erre.


Nem mintha Trump lenne a világ megváltója, de az egy lépés lenne a USA önmegsemmisítése irányában.


miért is volna hírszerzési jelentés egy magáncég adatgyűjtése?

Mert egy ilyet próbálnak hírszerzési jelentének beállítani, ha jól értem.


Szerintem kimegy az erdőbe, és fölvágja az ereit. Mint az a faszi, aki Irak vegyi fegyvereiről jelentett.


"...elmenekült angliai otthonából..."

No, aztán miért?
Egy igaz ember, nem?
Talán csak nem fél, hogy megkérdik tőle, mutassa már be a bizonyítékait is?
Hogy olyanok nincsenek is?
Akkor bizony futni kell!


Lehet párhuzamokat keresni. Csak nem az volt a fő baj Nixonnal, hogy befejezte a vietnami háborút?Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó