NOlimpia

Népszavazást kezdeményez a budapesti olimpiáról egy új mozgalom

2017. január 10. 08:50

Budapesti népszavazást kezdeményezett, és NOlimpia névvel kampányba kezdett az egyetemistákból álló Momentum Mozgalom. Szerintük az olimpia-rendezésnél jobb helye is van az adóforintoknak, a kormány pedig direkt kerüli a társadalmi vitát a kérdésben. 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy legyen népszavazás a kérdésről.

Még decemberben nyújtotta be helyi népszavazási kérdését a budapesti olimpiával kapcsolatban a Momentum Mozgalom, akik egyúttal a budapesti olimpiai pályázat visszavonása mellett kampányolnak. A fiatalokat tömörítő szervezet szerint „2024-ig fontosabb ügyekre kell költenünk adóforintjainkat, mint egy budapesti olimpia rendezése”. Azt írják: a közvélemény-kutatások szerint ezt a magyarok többsége így gondolja, de a kormány direkt kerüli a társadalmi vitát.

A Fővárosi Választási Iroda által hitelesített kérdés így hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Ahhoz, hogy a népszavazás megvalósuljon, 138 ezer aláírást kell összegyűjtenie a mozgalomnak, akik vonatkozó bejegyzésükben arra is kitértek, hogy Budapestnél anyagilag jobban álló városok már visszavonták a pályázatukat. „Szurkoljunk együtt olimpikonjainknak, de az olimpiára szánt pénzt költsük inkább a jövőnkre” – írták a bejegyzés végén.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/107837