Hard Labour

Corbyn: Jobb az Egyesült Királyságnak az EU-n kívül

2017. január 10. 14:16

Első 2017-es beszédében ki fog állna a Brexit mellett Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke, egyúttal arról is beszélni fog, hogy korlátozni kell az európai bevándorlók érkezését – írja a The Guardian. A Munkáspárt célja, hogy az Egyesült Királyság a Brexit után is teljes hozzáféréssel rendelkezzen az európai közös piachoz.

Igyekszik felvenni az új idők ritmusát a brit Munkáspárt: a Guardian cikke szerint Jeremy Corbyn pártelnök első beszédében ki fog állni a Brexit mellett, illetve az európai munkaerő szabad bevándorlása ellen. A baloldali lap arról ír, hogy igyekeznek majd hangsúlyozni Corbyn baloldali populista-imidzsét, és egyúttal megszólítani a Leave-kampány támogatóit azzal, hogy megígérik: tényleg több pénzt raknak az egészségügybe, ahogy azt a kampányt vezető euroszkeptikusok megígérték.

A 2017-es év első beszéd ennek megfelelően egy marginális, konzervatív, Brexit-párti körzetben tartja majd Corbyn, ahol arról is beszélni fog, hogy Theresa May miniszterelnök semmit sem árult el a Brexit-tervekből. A kelet- és közép-európai munkások bevándorlásával kapcsolatban hangsúlyozni fogja, hogy a Munkáspárt elvi szinten nem ragaszkodik az Európán belüli szabad munkaerőáramláshoz – okosan menedzselt bevándorlást akarnak. Ugyanakkor azt szeretnék, ha a Brexit után is hozzáférne az ország a közös piachoz.

A Munkáspárton belül is vita van a bevándorlás kérdéséről: egy javaslat szerint például kétszintű rendszert kéne bevezetni, ahol a magasan kvalifikált munkákra érkezők (például orvosok) könnyebben érkezhetnének, mint az alacsonyabban kvalifikált munkákat vállalók – ezeknél kvótákat állapítanának meg.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/107853